Õunapuude lõikamisest Soomes

Soome aiandusajakirjas leidsin õunapuude lõikamise õpetuse, mis erineb  Eestis levinud tavast. Variante kuidas Soomes õunapuid lõigatakse on mitu.

  • Suur õunapuu suurele maalapile.

Puud istutades lõika ära konkureeriv latv ja okste pikkusest 1/3.  Lühenda latv 30 cm pikkuseks. Sama lõikust tee alati kui on kasvanud uus konkureeriv latv. Kalluta õunapuu oksi allapoole riputades oksa külge mingi asi raskuseks või siis sidudes oksa nööriga puu tüve külge. Kui puu jääb vanaks, lõika paar jämedamat oksa iga aasta maha ja lõika see oks poolviltu, lõike suunaga  ülespoole, et jääks nagu väik tüügas, siis hakkab sinna tüüka alla kasvama  puu tüvest uus oks.

  • Väike õunapuu lillepeenrasse.

Tulemuseks on nagu kuuseks lõigatud puu. Selline lõikus sobib kui tahetakse lühikese ajaga maksimaalset saaki ja arvestatakse sellega, et puu vajab teatud aja pärast välja vahetamist. Oksade alla kallutamine on ka siin hea. Suureneb saagikus, sest püsti kasvavad oksad kasvatavad vähem õunu kui allapoole kaldus oksad. Igal aastal lõika latv 30 cm kõrguseks. Jäta uusi oksi puule nii 10 cm vahedega ja painuta need horisontaalseks.  Eemalda puu ülemised oksad 4-6 aastaselt

  • Saagikas õunapuu igale maalapile

Lõikuse tulemuseks on üsna kitsas ja madal õunapuu, kus on üks tüvi ja tüvest palju peenemad eri suunas kasvavad oksad. Eriti hea kui need oksad on 90 kraadise nurga all. See puu on pikaealine. Eriti tähtis on okste allapoole kallutamine ja võimalikult noores eas, see võte takistab puu kõrgusesse kasvamist ja annab rohkem saaki. Iga aasta tuleb latv lõigata nii 30 cm-ks, siis on puu suhteliselt madal. Võistlev latv tuleb eemaldada. Jäta ladvas järele vaid 2 oksa , millede kaugus teineteisest on vähemalt 15 cm, ja painuta need oksad alla. Ja iga aasta toimi samamoodi. Heas õunapuus on üks jäme tüvi ja horisontaalselt tulevad oksad, tüvest selgelt peenemad. Kui kõrvaloksa jämedus on suurem kui kolmandik tyve paksusest, siis see hakkab vähendama tüve kasvu ja puust tuleb mitmeladvaline ning saagikus väheneb. Paksud ja liiga ülespoole kasvavad oksad tuleb eemaldada , aga oks ei lõigata päris tüve juurest ära vaid tehakse nn linnunokalõikus, kus lõigatakse oks ära poolviltu, nii et lõikekoht jääb ülespoole. Selliselt lõigatud oksa asemele kasvavad sealtsamast kõrvalt tüve küljest pungast peenemad oksad asemele.

Rubriigid: Aiandus, Õunapuude lõikamine, sildid: , . Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar